Haber

Almanya’da haftalık çalışmanın dört güne indirilmesi tartışması

Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall’in haftalık çalışma süresini herhangi bir maaş kesintisi olmaksızın dört iş gününe indirme önerisi kamuoyunda tartışma yarattı. IG Metall, Nisan ayı başında demir çelik branşındaki toplu sözleşme görüşmelerinde bu öneriyi masaya getireceğini duyurdu. Sendikanın talebi kabul edilirse, demir çelikte çalışma süresi haftada 35 saatten 32 saate düşürülecek.

IG Metall, uygulamanın hayata geçmesi halinde birçok yarı zamanlı işçinin iş ve aile yaşamını dengeleyemedikleri için tam zamanlı olarak çalışma hayatına geri döneceğini ve bunun istihdam açığı yaşayan Alman ekonomisine fayda sağlayacağını savunuyor.

IG Metall’in bu çıkışıyla, Almanya’da haftalık dört günlük çalışma süresinin yaygınlaştırılması tartışması başladı. Ancak bu başlık altında birden fazla model ele alınmaktadır. İlk modele göre haftada 40 saat olan çalışma süresinin 32 saate düşürülmesini içeriyor. İkinci bir model, 40 saatin 10 saatlik artışlarla dört güne yükseltilmesidir. Peki, Almanya’da haftalık çalışmanın dört güne indirilmesini kim savunuyor, kim etmiyor?

DÖRT GÜN ÇALIŞMADAN SONRA SPD

Alman Yazı İşleri Ağı’na bağlı gazetelere röportaj veren Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanı Saskia Esken, “Hafta içi 4 günlük çalışmayla güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi. Esken, ebeveynlerin daha fazla esneklik ve daha az çalışma süresi ile aile içindeki sorumluluklarını daha kolay yerine getirebileceklerini belirtti. “Elbette ücret eşitlemesi yapılmalı” diyen Esken, Almanya’da birçok kişinin mevcut maaşıyla geçinemeyeceğini söyledi. SPD, Federal Hükümetin Almanya’daki en büyük ortağıdır.

Alman Sendikalar Birliği lideri Yasmin Fahimi de öneriyi desteklediklerini açıkladı. Deutschlandfunk radyosuna verdiği bir röportajda Fahimi, dört günlük çalışma haftasının genel bir analiz olmayacağını belirtti. Fahimi, “Konu, ekonominin her dalında istihdam sözleşmeleri yoluyla açıklığa kavuşturulmalı ve güvence altına alınmalıdır” dedi. Fahimi, “Çalışma sürelerinin yoğunlaştırılması ile daha uzun dinlenme sürelerinin el ele gitmesi gerektiğini” ifade ederek, “Ancak buna genel bir yanıt geliştirmek mümkün değil” dedi.

HIRİSTİYAN DEMOKRATLAR: EKONOMİSİNİ KAYBETTİLER

Ana muhalefetteki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), haftalık çalışma süresinin dört güne indirilmesinin Alman ekonomisine zarar vereceğini düşünüyor. CDU/CSU Bundestag Kümesi Başkan Yardımcısı Hermann Gröhe, Tagesspiegel’e şunları söyledi: “İşgücü kıtlığı zamanlarında, çalışma saatlerinin kısaltılması ve emeğin daha değerli hale getirilmesi rekabet edebilirliği desteklemek için bir destek değil, bir engeldir.”

ÖZGÜR DEMOKRATLAR: BİRÇOK ŞUBEDE EVDEN ÇALIŞMAK MÜMKÜN DEĞİL

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), SPD’nin desteklediği öneriyi makul bulmuyor. FDP’nin işgücü piyasası politikalarından sorumlu Meclis Grubu Sözcüsü Pascal Kober, Alman iş kollarında “çok büyük bir işgücü ihtiyacı” olduğuna dikkat çekerek, Esken’in teklifinin birçok şube için anlaşılır olmadığını belirtti.

Dört günlük çalışma süresi ile daha verimli bir çalışma sağlanacağı varsayımının doğru olmadığını belirten Kober, bakım hizmetleri, polis veya tıbbi malzeme şubelerinde çalışanların bulunmasının şart olduğunu vurguladı. Kober, “Haftada dört günlük bir çalışma üzerinde anlaşmaya varılabiliyorsa, işverenler ve çalışanlar, siyasi tavsiyelere bakılmaksızın birlikte karar vermelidir.” Dedi.

SOL PARTİ ÖNERİSİNİ ÖNGÖRDÜ

Sol Parti, maaş kesintisi olmayan dört günlük bir haftanın başlatılmasını destekliyor. Parti Eş Lideri Janine Wissler, iki yıllık süre içinde üç aşamalı bir program önerdi. Çalışanların dört gün çalışmayı seçme özgürlüğüne sahip olması gerektiğini belirten Wissler, “Araştırmalar dört gün çalışmanın çalışanlarda hem verimliliği hem de mutluluğu artırdığını gösteriyor” dedi. Wissler, çalışma süresinin kısalması ile maaşın düşeceği endişesi olduğunu bu nedenle maaşların aynı kalması gerektiğini sözlerine ekledi.

İŞVERENLER KARŞI

Alman İşverenler Sendikası (BDA) ise haftalık çalışma süresinin dört güne indirilmesi önerisini reddediyor. BDA Genel Müdürü Steffen Kampeter, maaşta bir azalma olmadan çalışma saatlerini azaltmanın gerçek değeri olmayan bir hesaplama olduğunu söyledi. Bild am Sonntag gazetesine verdiği röportajda Kampeter, işletmelerde bireysel analize karşı olmadığını belirtti. BDA’nın çalışma süresi yasasında esnekliği desteklediğine dikkat çeken Kampeter, haftalık çalışma süresinin azaltılmasının mevcut durumda “yanlış bir mesaj” olacağını söyledi. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu