Haber

Türkiye’nin İlk ve Tek Biyosfer Rezervine Sahip Borçka Macahel Bölgesi’nde 11. Ayda Kar Nedeniyle Türkiye İle Bağlantısı Kesildi

UĞUR İSTANBULU

Artvin Türkiye’nin Borçka ilçesine yaklaşık 47 kilometre uzaklıktaki Camili köyü, Türkiye yakasındaki Macahel bölgesinin diğer köyleriyle birlikte UNESCO’nun Mescitli Biyosfer Rezervi’ne ev sahipliği yapıyor. 11. ay itibariyle bölgeye yağan kar nedeniyle Borçka ilçesi ile bağlantı kesilince köyde yaşayan halk periyodik olarak 2-3 ay boyunca ihtiyaçlarını Gürcistan’dan karşılıyor. Artvin Valiliği’nin Gürcistan Hükümeti ile özel anlaşması. Camili Köyü Muhtarı Altan Gülbin, “Buraya 11’inci ayda kar yağıyor ve dönemsel olarak 2-3 ay yollarımız kapanıyor ve bu nedenle bu vadide çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bundan yola çıkarak biz de bunu yapıyoruz. Gürcistan üzerinden protokolde belirttiğimiz şeyler.”

Macahel bölgesi, ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olup, biyo ve bitki yetiştiriciliği açısından Türkiye’nin en güçlü, hatta dünyanın en zengin bölgesidir. Camili Köyü Muhtarı Altan Gülbin, “Türkiye’de yoga turizmi Macahel’de başladı ve insanlar Macahel’e rahatlamak ve yoga yapmak için geldikleri için bu konuyu çok önemsiyoruz. Bu pansiyonculuk ve pansiyonculuk yapan vatandaşlarımıza ekonomik bir girdi sağladı. Bölgede otel işletmeciliği.”

“11. AYDA HASTALARIMIZI KAR YAĞDIKTAN GÜRCİSTAN’A GETİRİYORUZ”

Camili Köyü Muhtarı Altan Gülbin, şunları söyledi:

“Aslında bir ayda önemli işler yapılıyor. Şu anda geçtiğiniz tepelerden biri kapalı ve kış kapandıktan sonra bu vadiden geçiyoruz. 11. ayda buraya kar yağıyor ve yolumuz kapanıyor. 2-3 aydır periyodik olarak ve bu vadide çok önemli sıkıntılar yaşıyoruz.Buna istinaden protokolde belirtilen çalışmaları Gürcistan üzerinden yürütüyoruz.Artvin Valiliği ile yapılan özel anlaşma ile kimlik bilgilerimizi veriyoruz. Gürcistan Hükümeti ve biz hastalarımızı sınır kapısından Türkiye Cumhuriyetlerine bu şekilde yetiştirebiliyoruz.Burada temas yolu yapılmaya çalışıldı.Türkiye Büyükelçisi Sayın Bakanımız Faruk Çelik öncülüğünde teşekkür ederiz. kızak dahil o ilişki yolunun çalışmaları yapıldı ve gördüğünüz gibi gurbet tarafı da yapıldı ve bu çalışma bayramdan sonra başlayacak bizi biraz rahatlatacak çünkü üzerimizde taşıyorduk. kızak ve sedyeli hastalarımızı en azından biz bunun önüne geçeceğiz, böylece artık hastalarımızı hızla hastanelerimize yetiştireceğiz.

“BURADA İNSANLAR KENDİ YAĞLARIYLA KAVURUYOR”

Buna istinaden tünelle ilgili gelişmeler var, Macahel tünelinin ilk etabının 2023 yılında yapılacağı belirtildi ve beklentimiz bu ve başka şansımız yok. Şu anda bölge insanı kendi yağında kavuruyor yani ekonomik olarak arıcılık yapıyor azda olsa fındık üretip kendine yetecek kadar hayvan besliyor ama buradaki en büyük felaket Macahel geçidinin kapanması kışın ve buradaki insanlar mağdur oluyor ve bölgedeki asıl sorun bu ve buradaki sorun çözüldüyse nedir. Bölgede yaşayan insanların büyük bir sorunu yok. Buradaki insanların kendi yağlarıyla kavrulabileceklerini ve asla ülkelerine yük olmadıklarını ve bu nedenle en büyük talebimizin 5 bin 900 metre uzunluğundaki tünelin başlaması ve bu bölge insanının rahat bir nefes al.

“BİP TURİZM BÖLGEDE HAYATA GEÇİRİLMEYE ÇALIŞIYOR”

Bu bölgede gerçekten çok güzel gelişmeler var ve bir tanesi de Artvin Valiliği öncülüğünde Kafkasya’nın korunması dahil buradaki arı varlığını nasıl arttırabiliriz konusunda bu bölgede bir arıcılık projesini hayata geçirmeye çalışıyor. arı ve arı hastalıklarını nasıl önleyebiliriz. Ayrıca API tedavisi ile ilgili çalışmalar var ve API turizmi ile ilgili çalışmalar var. Ayrıca API terapi orman parkı kurulması için kaynak ayrılmıştır. Şu anda tüm bunlarla ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Bu bölgede yaşayan 100-150 arıcımız bu projeyi kabul etti. Periyodik olarak burada zaman zaman kurslar düzenleniyor ve arıcılarımız katılıyor. Bu nedenle halkımız bölgede arıcılığı önemsiyor. Çünkü yeterince para kazanabilen insanlardan birinin arıcılık olduğunu biliyor ve bu nedenle bizim için çok değerli.

“YOGA TURİZMİ MACAHEL BÖLGESİNDEKİ BİYOSFER REZERV ALANINDA YAPILMAKTADIR”

Macahel bölgesi, ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olup, biyo ve bitki yetiştiriciliği açısından Türkiye’nin, hatta dünyanın en zengin bölgesidir. Dolayısıyla bu bölgede yaylalarda, dağlarda, Karçallarda ciddi bir eko-turizm var ve gelenler doğamızı, şelalelerimizi, krater göllerimizi ziyaret ediyor. ve bakın burada biyolojik çeşitliliği görebileceksiniz, renk tonları inanılmaz güzel ve ne kuş sesleri ne de ciddi bir gürültü var. İnsanların rahatlayabileceği ve Türkiye’de yoga turizminin bile başladığı Macahel’de bu konuyu önemsiyoruz çünkü insanlar Macahel’e rahatlamak ve yoga yapmak için geliyor. Bu da bölgede pansiyon ve otelcilik yapan vatandaşlarımıza önemli anlamda ekonomik bir girdi sağlamıştır.”

Kaynak: ANKA / Yerel

haber-gungoren.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu